26 June 2011

im okey



Dear God, pls give me strength


24 June 2011

Daging burger dari taik



Entri ni saya tanak cakap banyak. korang baca sendiri. Aku dapat pun dari emel tempat keje aku. so aku nak sharing lah dengan korang. Jijik kot. aku copy paste sudah la ehh....




Makanan tiruan kini kerap menjadi isu, khabarnya dunia mengalami krisis makanan global. Dan ada pihak yang bertindak untuk menyelesaikan masalah dengan mencari inisiatif untuk mencipta makanan tiruan seperti telur ayam tiruan, daging lembu tiruan dan yang terbaru Jepun telah muncul dengan inovasi baru iaitu menghasilkan daging burger dari bahan buangan manusia!

Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory, telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Tokyo Sewage mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang terlalu banyak di loji buangan najis. Mereka memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bakteria yang banyak.

Menurut beliau, setelah membuat kajian didapati bahan buangan manusia mempunyai jumlah protein yang tinggi. Warna merah pada daging burger itu diwarnakan dengan pewarna artifisial untuk membuatkan ia nampak segar, menarik dan kelihatan seperti daging burger yang sebenar dan menggunakan perasa soya sebagai bahan tambahan untuk memberikan rasa sebenar daging kepada najis yang diproses tersebut. Ujian awal menunjukkan orangramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu.

63% protein, 25% karbohidrat, 3% lemak dan 9% mineral merupakan kandungan yang ada dalam daging ini. mengasingkan bahan proteinnya, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan bahan tersebut ke dalam mesin peletup untuk menghasilkan steak tiruan.

Tambah beliau, masalah utamanya bukan dari segi kesihatan tetapi dari psikologi manusia iaitu daging ini dibuat daripada najis. Ditambah pula dengan kos pembuatannya yang rumit menjadikannya agak mahal membuatkan harganya 10 hingga 20kali ganda lebih mahal daripada daging lembu biasa. Namun, itu hanyalah kos untuk kajian dan mungkin apabila kajian ini selesai harganya akan boleh dikurangkan supaya setanding dengan harga daging burger biasa. Jika tidak, ia tidak akan di pasarkan.

Katanya lagi, daging burger daripada najis manusia ini kurang lemak dan rendah kalori. Dan video berikut adalah tentang kajian Profesor ini sendiri.


Shit burger Video


nasib baik lah qopenyer xder macam taik. kalo macam taik, aku xaplot taw. geli geli~


Nohhh..terlebih pandai pun susah. benda macam ni pun boleh kitar semula buat makanan. MAKANAN ok. makanan untuk dimakan. makan najis sendiri. Yaiksss! kot buat yang tak boleh makan xpa la jugak. buat beg ke, kasut ke..HAHA! tapi bagi aku, kalau nama najis tu.. buat ape pun, pengotor..ye takk..


P/S : nak beli daging burger tu..dari Malaysia sudah la ye..brand Ramli ke..ok!



20 June 2011

wey celcom, kau apesal????

Weh! Kenapa dengan CELCOM nih!
halamak..
Spoil lah macam ni!


Sending Failed.

Sending Failed.

Sending Failed.

weyy..sakit lah macam ni. Ishh..marah ni..marah ni...!
Aku dah la baru topap, saje jer kau kan! EIII!

18 June 2011

JengJengJeng

Banyak benda na tulis..Yang kelakar,yang seram,yang emoemo,haha tapi tapi tapi tapi...

SAYA MALASSS

k bai

16 things i hate..:)

Untuk membuang masa yang tersisa sambil menunggu masa untuk mata mengantuk sekejap lagi,saya habiskan masa saya disini. Bermengadapkan laptop dan handphone di sebelah. Rasa macam down gila bila tak tahu nak buat apa. Ada handphone, tapi macam xda. Where your Benben dear? ourh, dia sedang tidur. Diam menyepi. Member-member? Ceting dalam facebook jerr..*dah selalu muke dorg online xkan biol sangat nak habiskan credit. harharhar.


So disini saya listkan benda-benda yang kurang gemar/menyampah/damn/kurangsuka/wtf/mintak pelempang/mintak kene maki laju2/dan seangkatan dengannya.

  1. Customer yang kurang serious dalam proses mengorder.Kejap-kejap nak A kejap-kejap nak B,lepas tu demand lebih.Kejap nak Uniqlo,kejap nak Topman,Kejap nak Cap Ayam..eehh?.Ya,saya tahu customer always right.Tapi kalau customer yang jenis gini,bukan always right.Ini ALWAYS KELING namanya.Menyampah tahu menyampah.
  2. Jenis yang berkira/kedekut/taknak kasi pinjam tapi kantoi busuk/dan sebagainya.Contohnya : Jenab nak pinjam shawl Peah yang kaler biru.Tapi Peah kata tertinggal kat rumah masa cuti sem haritu.Tuptup esok pagi pergi class nampak Peah pakai shawl yang sama.Jenab nak marah pon takleh nak kata apa.Lempang kang bisu juga si Peah tu.Pengajarannya disini,aku tak kisah kau nak tipu,tapi bila nak jadi penipu,sila jadi pandai dahulu....:)
  3. Kau buat baik dengan aku. Pastu kau mengungkit semua hal. Kau pernah belanja aku kenny rogers, Lepas tu kau mengungkit aku tak pernah belanje kau. Aku cume tak kaya macam kau.
  4. Repeated questions.Contohnya : "awak dah makan? kat mana ni? buat apa?'' dan saya pon jawab blablablabla.dan kau pon bongok tanye dua tiga kali soalan yang sama lepas tu.Ko taw kan aku taksuka orang tanya benda yang sama BANYAK KALI.boleh stress tahu tak.stress.
  5. Cashier yang cun tapi buat muka ketat macam nak makan kaki. kalau kau senyum kat custumors mesti saya nampak kau cantik.
  6. Sayur sawi. dah saya memang tak suka sawi, jangan tanya kenapa.
  7. Bosan. Rasa down yang amat.
  8. Sayur yang bernama : Peria. Saya rasa saya tak wajib terangkan kenapa.
  9. Ketidakbebasan . Dikongkong .RIMAS.
  10. Amir RajaLawak. Apa? Takkenal? Alah yang seringkali mencari jalan untuk dimaki setiap kali perform dekat Maharajalawak tu.
  11. Lelaki yang memukul aweknya.So dayus!
  12. Orang2 yang menangkuk di air yang keruh.
  13. Panas terik.
  14. Double standard people.
  15. Kelingakelinga yang bising dalam lab tadi.Ko ingat lab ni club malam?
  16. Being broke.

16 June 2011

Only 85



i only gained 85 followers today.

i guess that's what happened when i don't post shit.
But i still love everyone who follows me! :)

i only gained 85 followers today.


Only 85



Hurt and In Love.



I really wonder why people suddenly change after they get what they wanted.

One day they are sweet, the next day, they are not.
One day they are here, the next day, they are not.
One day you are important them, the next day you are worthless.
One day they say they love you, the next day the next day they don't care about you.

That's how ironic things and people can be.
Pretty shits, pretty lies, preety fucked up. But it's still your choice.
cause your choose to get HURT, when you choose to be IN LOVE.




Back to school and RESIGN ?



IM BACK TO PSP!

Yeahh..macam excited aje kan. okey okey peeps...aku nak citer perasaan aku ni.
Aku dapat offer untuk sambung belajar kat politeknik. Act, now
aku dah kerja. and jiwa raga aku dah sebati dengan kerja and environment syarikat ni. Aku baru kerja 4 bulan. tapi terasa macam dah berapa tahun kerja situ. Agak sedih nak resign!

OK, Tadi aku dah hantar surat resign. Seriously aku rasa berat
hati nak tinggalkan. Kawan-kawan aku semua memang tak bagi aku continue study. Diorang kate

"Yun dah pikir masak-masak ka..Lani susah dapat kerja"

"Nihh..Lepas hang abeh belajaq, aku nak tengok hg kerja apa
. Kalau xdak kerja, aku gelak kat hang" ( nekheree! )

"Weyy...hang xdak nanti jadi xsyoq teroih.."

"Alahh yun oii.. Ada belajaq sampai Ijazah pon lani xdak
kerja, Yun pikiaq abeh-abeh yunn.."

"Yun tak kesian kat kami ka..nak resign.. :( "

Macam-macam kot diorang cakap...Huhuhu..
Paling-paling terasa APABILA............



Aku nak serahkan surat resign kat tangan bos.

"U amek balik."

aku diam.....

"U amek balik. I ta
mau."

Aku cakap.. "Bos, saya nak sambung blajaq.."

"Next week kita bincang."

" Laa..boss..jangan mcm ni..sedih saya...
semua tak bagi saya resign.."

"U nak sambung lagi ka? U buat part time sini maw?"

Aku gelak.."ada ka kerja ofis
buat part time bos?"

"Bila u masok belajaq?"

"Bulan 7 ni..6/7..."


Dia xmau baca surat aku punn....huhuhu....
Memang berat..and terasa diri ni amat dihargai..walaupun rupa kerja




08 June 2011

1 Tahun 2 Bulan

hey dear ,

yeah , nampak kan TITLE uh kan sayaang ?? Hee
dah 1 tahun 2bulan kan ? dah lama dah kan ? *1tahun 2bulan je kot ,
sepanjang tempoh ni aku happy , sedih , suka , duka dengan kau :D
walaupun hari bahagia kita ni tak sebahagia hari lain ,
tp percaya lah , cinta/kasih/rindu/SAYAANG/Mimpi aku terhadap kau ,
takpernah berubah , malahan semakin bertambah .
aku tak minta apa2 yg lebih dari kau , cukup sekadar kegembiraan sahaja :)
aku tak nak jiwang2 , and aku taksuka nak janji macam2 lagi dah ,
pasal tuhan uh maha ADIL , bila-2 aja Dia boleh tarik nikmat yg aku dapat ,
aku just nak hargai kau , aku takdapat janji macam2 ,
aku bukan tahu masa depan , cuma aku just nak kau tahu ,
aku akan cuba jaga kau , sayaang kau , protect kau , hormat kau ,
*AKU HARAP KAU PUN BEGITU JUGA >SUDIRMAN KEJAP Hee
serta menjadi girl yg terbaik buat kau !! walaupun aku tak sama ,
macam girl2 lain kat luar sana tuh , tp aku cuba ,
ya aku banyak buat salah ==' manusia tak lari dari kesalahan ,
camtuh juga aku serta Kau !! marah Hehehehehe tp kesilapan yg berlaku ,
mematang kan fikiran kita berdua serta memanjangkan akal kita,
membuatkan kita lebih saling menyayangi , malahan lebih buat kita erat ,
aku harap kita dapat mulakan kehidupan baru , okay sayaang ?? :D
DOAKAN HUBUNGAN KITA KEKAL SAMPAI BILA2 EH ? Aminnn <3
ILYSDDDDDD & ABCDEFGHI :)



07 June 2011

Majlis pertunangan - Part 1



Sangat letih hari ni. esok MAJLIS PERTUNANGAN my sis. Ini adalah 1st time kenduri kat rumah family aku ni. So macam-macam persiapan lah nak kena prepare kan..

Majlis Pertunangan kakak aku ni berlangsung 8/6/2011-Rabu. Kenapa buat hari Rabu? hari bekerja kot. Jangan tanya aku kenapa. sebab aku akan jawab xtahu. angkat bahu. Entah.

Mak ayah aku memang excited sangat lah kan, sebab impian diorang dah termakbul. Syukur Alhamdulillah. And aku pun happy sangat lah kan dapat abang ipar. hihihi. :D

Aku penat, tapi nak jugak buat kerja. yer lah kan, xkan semua buat kerja, aku nak tidur. heh. Mata aku da lalok! jam baru pukul 10.27pm kot. haihhh...selalu celik ja mata time-time ni. Tapi pasepa malam ni mata stim awai..!!