25 August 2011

Kotak Hati




Pagi itu suram.Sangat suram.Bilik belly hanya disinari dengan lampu screen laptopnya yang
dibiar pasang hingga siang.Dibiar.Dikuatkan alunan Creep berulang ulang kali.Sesekali diulang gambar kenangannya bersama Ben.Belly biar semuanya itu hingga dia terlelap.Dia tidur beralaskan kertas kertas putih yang diconteng.Diconteng penuh dengan nama Ben.Ya,air mata keperempuanannya deras mengalir.Deras.

"Morning Ben"

Satu text dihantar.Diharap balasan.Diharap ada yang sedar kewujudan text itu.Diharap ada yang kisahkan morning text itu.Diharap ada yang punya hati untuk membalasnya kembali.Seharian Belly menunggu,tiada balasan dari Ben.

"Mungkin dia busy"

Monolog hati Belly dengan rasa sedapkan hati sendiri.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Bell, mari makan."

"Tak apa lah mak.Bell tak lapar,mak makanlah dulu''

"Sudahlah Bell,jangan diikutkan sangat perasaan tu"

Bell diam.Dia terus termenung. Mak berlalu pergi.Bell kunci pintu biliknya.Dia pandang cermin.Rambutnya yang diikat, dilepaskan. Dia ingat lagi bila dia bersama Ben,lelaki itu pesan;

"sayang jangan potong rambut taw baby,Bie suka rambut syg panjang mcm ni,syg nampak comel"

"Okay, syg takkan potong" kau dengan mak sama je. taksuka aku potong rambut. aku tak potong ni sbb aku sayang kau taw tak.

Ben pandang Belly.Dalam pandangannya,dan dia kucup dahi Belly.Belly senyum.Dan mereka berjalan pulang.

Benn,aku rindu kau.
Belly buka almari.Dia capai kotak.Kotak yang tersimpan segala barang - barang dia dan Ben.Surat - surat, hadiah -hadiah.Semua.Dia lihat semua itu kembali.Air mata perempuannya mengalir lagi.Entah untuk kali ke berapa.


---------------------------------------------------------------------------------------------


Nonaa,aku nak pergi 7e kejap ea?"

"Ha,okey.."


Langkahan Belly laju menghala ke 7e itu.Masuk sahaja ke kedai itu,terus dicapai Cadburry itu.Diambil dua.Coke itu juga dicapai dua.

"Lama aku tak makan Cadburry ni.Dah lama."

Monolog Belly sendirian.

Cadburry dan coke itu dibayar.Belly melangkah keluar.

Sampai dirumah, dia buka Cadburry itu perlahan-lahan.

Masa first time jumpa, cadburry ini lah yang Ben berikan untuk Belly.

Bila Belly merajuk, Ben akan bagi cadburry.

"Bell, Ben harap, Bell boleh terima dengan keputusan Ben"

Airmata Belly mengalir. digenggam erat jari-jarinya sendiri. Tidak tahu untuk membalas keputusannya.
Air matanya dikesat sendiri.

Ben kucup dahi Belly.betapa kentalnya hati Belly.dia berlalu pergi...hanya Tuhan tahu.sedihnya Belly bila lepas ini Ben sudah tiada utk menemaninya lagi. tak ada lagi yang mampu buat dia ketawa.tidak ada. tapi bagi Belly,Ben ada dalam hatinya untuk selamanya dan cintanya pada Ben tak akan pernah pudar.
TAK AKAN.


kau kau semua kena tahu. cinta itu tak semestinya bersatu.

Baju itu
Bau kamu
Senyuman itu
Suara kamu
Matahari itu
Bayang itu


Aku tak akan lupa Ben.


Semoga kau bahagia , Ben.

Dan Belly pun terlelap tanpa senyum dibibirnya lagi.




1 comment:

Akmal Hadi said...

Sobs2...sedey la pulak..
Ada bakat buat novel..:)